10 Ağustos 2010 Salı

Emek hırsızlarına sevgilerimle (!)

Hani insan çok istediği bir şeye kavuşunca bööööyle bir rahatlar ya.. Öyleydim Şubat'tan beri.. Şubat'a kadar insan üstü çabayla çalıştıktan sonra başka yoğunluklarda işin içine girince kendi işlerimden uzaklaşmıştım biraz.. O arada yükseklisans dersleri, nişan, finaller, evlilik, bölüm işleri derken, kendi kariyerime bakamaz olmuştum kiii bugün silkinip kendime geldim.
Bildiri özetimi yazıp gönderdim, heyecanla kabul bekliyorum şimdi.. 

Neyse efendim, iş güç bunlar, geçelim.. 
Gelelim bugün dedikodu ve sinir katsayımı tavan yaptıran olaya... 
Malum geçen ay evlendik.. (şaka maka da bir ay oldu hani) Ayçi'm ve Ceyda'm fotoğraflarımı  çektiler, o gün bugün kopamadık.. Yok konu bu değildi.. 
Düğün sabahı kuaförde bizi bi kız karşıladı. Ben de Aylin beni çok sorunlu gördü, önden birini gönderdi heralde dedim.. :P
Kıza kimsin diyorum, Aylin nerde?! Cevap yok..
Aylin'in arkadaşı mısın diyorum, cevap yok...
Neyse kızın ne olduğunu anlamayı boşverdimi, Aylin ve Ceyda'yı buldum.. O an çölde su bulmuş gibi oldum, bi sevinç, bi hoplama, zıplama.. Kuaföre dönünce öğrendik ki kızcağızımız kuaförle anlaşmış,o günkü 12 gelini çekecekmiş.. 
Bize ne dedik ama başımıza geleceklerden haberimiz yok tabii.. Kız her an dibimizde.. Dünya kadar spotun olduğu bi ortamda şakır şukur flaş patlata patlata çekiyor. Kendi emeği olsa canımı yesin, yeni başlamış ablası, bilmiyor dicem ama yok! Aylinle Ceyda'nın her karesinde diplerinde.. Çat çut flaşlarla kızların karelerine tecavüz etmeler, fikir hırsızlıkları falan.. 
Ayakkabının altını yazarken bi an makina görünce sırıtıp "hııııh" diye önüme döndüğüm karede Ayçi sinirden gülme krizine girdi, yerlere yattı, o derece!

Hadi çok iyi niyetliyiz, onu da affettik diyelim ama sonra Ceyda'nın imzasını taklitler, bizim düğünden sonra her gelinin eline photoshopla balon tutuşturmalar (onu da eline yüzüne bulaştırmalar..), canım arkadaşlarımın sevinç çığlıklarıyla çektiği aşağıdaki kapılı kareyi taklit etmeler.. (onu da eline yüzüne bulaştırmalar.. )


Esinlenme dicem, değil.. Düpedüz taklit.. Esinlen, üstüne bi şeyler ekle, daha güzelini sen çek.. Ama yok!
Bir de bunu söyleyen insan fotoğraflarını etiketleyerek kullanmamı ve onu tavsiye etmem istemiş benden!
He gerçi Aylin ve Ceyda makinalarını atıp emekli olmadıkları sürece öyle bi şey zor ama saygı bekliyorsan, saygı göster.. 
Kişiye değil, emeğe.. 
Meslek edindiysen ahlakını da edin.. Ne güzel bak! Mühendislere mühendislik etiği dersleri veriyorlar. Fotoğrafçılık etiği yok mu memlekette?! 
Dersini almana da gerek yok, kendini meslekdaşının yerine koy yeter!..
Bilmem anlatabildim mi?!

Oooooohh! Döktüm içimi rahatladım! Ya bi de "Hikaye fotoğrafçılığında DAMPINGGG!" masallarına kanmayın gelin adayı arkadaşlarımmm.. Duygu olmadan, tüccar zihniyetlilerle olllmaz bu iş!
Mutlu etmez, sıcak olmaz, bakarken hatırlayacağız bi milyon anınız olmaz...
"Ne kadar ekmek o kadar köfte" mantığıyla çekilen fotoğrafları kim ne yapsın!?! 
Pehhhh!

8 yorum:

sünter dedi ki...

yüregine saglik mor elmam,
Aylin anlatmisti bu olayi.

Dayanamicam yine söylicem.
Cok sahane bir cift olmussunuz. Birde aile fotografi varki enerji fiskiriyor.
Allah kem gözlerden sakinsin sizi:))
Öpüyorum

Dilhan dedi ki...

Sormayın Sünter teyzecim, hepimiz kızın ayrı bi şeyini görüp, ayrı ayı uyuz olmuşuz! Böyle terbiyesizliğe dayanamıyo insan...

Tekkkrar tekkrar teşekkür ediyorum. Siz böyle dedikçe ben daha da mutlu oluyorum, "hakikaten güzeliz" falan diyorum.. =))) Çoook teşekkürler, öpüyorum kocamaan..

ayci dedi ki...

sen ciddi ciddi sinirlenmissin kuzum...

bosverelim, beyruta gidelim benim tek derdim bu. beyrutta mankenim olur musun?

cokta güyel olursun. ayrica, ne dügündü ama :) ben hic unutmicam - cünkü unutmak istemiyorum :)

Dilhan dedi ki...

sinirlendim tabii yaaa.. hele dün görcektin beni =))) neyse aliyi kandırdım da eğlendim biraz, geçti :P

yavrucuuum her yerde mankenin olurum ben seniiiin,sen çek yeter =))) ama ne ara yapıcazz? bizim iznimiz yok :// kurban bayramı 9 günmüşş ancak öyle kaçabiliriz :(

bu arada düğünü unutmayalım, unutturmaylım :P (görmemişin düğünü olmuş ahahah)

ceydabural dedi ki...

canım benim aylinden şimdi öğrendim olayı bu ara evdeki durumlardan dolayı uzak kalmışım

ama o ne yazı tam dilhan'ın dilinden dedim okuyunca
birincisi keşke yakınlık gösterseydi soğukça arkadan flash patlatacağına keşke bize (bana) ulaşsaydı da imza figürünüze benzer bir imza atıyorum karelerime umarım yanlış düşünmezsiniz deseydi yada ne bilim içten olsaydı da bende taklitçi demeseydim
fikirler kullanılabiliri tabi başka bir çiftte de balon kullanılabilir ama sen benim kurgumu arkadan çekiyorsan bunun adı taklitçiliktir emeğe saygısızlıktır


bir de aynı gün kuaförde olan tüm gelinleri çekim sanki bir seri çekim yapmış gibi yayınlayıp insan kandırmak

o gün beni tek mutlu eden seni tanımak, bir de pelini arkadaş olarak kazanmak

kimsenin yaptığı işe sözümüz yok ama yaptığın çirkinliğin üstüne bence hala konuşması çok çirkin buluyorum

Dilhan dedi ki...

inan konuşması da umurumda değil.. aklı sıra laf soktu ordan burdan ben de sustum.. ama zavallı edebiyatına ve haksız insanların mağduru oynamalarında tahammülüm yok, o yüzden şu anda söylediklerini boşveriyorum ama hiç değilse kuaföre söyleyecek iki çıft lafım var. eğer kuaförün istediği bi çekimse bu, benim fotoğraflarımı izinsiz zaten yayınlayamaz. benim tercihim olmadığı halde çektiği fotoğrafları "ben iyilik yaptım, karşılığına bak" diye kimseye yutturamaz. ben ondan bi şeyler istemişim gibi hiç davranamaz. bende salaklık ki "evet kullanırsam etiketli kullanırım" falan diyorum.. onun etiketledikleri dışında hiçbir karesini kullanmayarak en doğrusunu yapmışım...

bunların dışında benim yanımdaki arkadaşlarımı taciz etme lüksünü de ona kimse veremez.. siz isteği dışında ordaki hiçbir geline müdahale ettiniz mi? hayır! ama o gelinlerim diye yayınlayıp portfolyosuna koyar falan filan..

kimsenin işinde gözümüz yok zaten! ya kaldı ki atladığı bi nokta var.. BEN FOTOĞRAFÇI DEĞİLİM!
benimle bi şeyleri yarıştırıp laf dalaşına girmenin anlamı ne?!

ben onun iş yaptığı kuaförün müşterisi olarak şikayetimi dile getiriyorum. o da yaptıkları bini aştıktan sonra..

fotoğrafçı olmayabilirim ama fikir ve sanat işi yapıyorum ve ne kadar hassas bi konu olduğunun farkındayım. o yüzden bu kadar coştum.. =))

ama en son yazdıklarından sonra boşvermek en iyisi.. yaptıklarının doğru olduğunu ve mağdur olduğunu düşünüyosa hala ben kime neyi anlatıyorum?! amaaaaannn! =)

bence de düğümüzün bana getirdiği ennnnnn kocaman güzellik sen ve ayçi! o yüzdeeen gerisi hikaye.. =)))

ayci dedi ki...

ben beyrut diyorum siz ne diyorsunuz yahu :P

lütfen birileri beyruta tur nasıl düzenlicez planlayabilir mi?

SAGOLUN!

Dilhan dedi ki...

kurban bayramı! kasım'da 9 gün tatil.. turlar varmış. bu bayram için de var 4 günlük turlar ama bizim 11'inde denizli'de olmamız gerekiyo. =))) kendime göre yaptım planı yalnız heee... =))öyle olursa katılabiliriz sanırım.

ayrıca dünden razıymışım kuzum, birlikte gidelim dediğin an plan yapmaya ve tur bakmaya başladım galiba :P